Chalmers Vänner stipendier

·

Chalmers arbetar aktivt med att föra samman människor, kompetens och kapital för Chalmers och samhällets långsiktiga tillväxt. En del i den satsningen är Chalmers Vänner. Alumner och andra chalmersvänner har genom donationer till fondens olika projektområden gjort det möjligt att utlysa stipendier till studenter och unga forskare.

Chalmers Vänner är en så kallad ”annual fund” som årligen kommer att samla in och dela ut pengar till angelägna projektområden. Syftet med fonden är att erbjuda studenter, unga forskare och andra som är verksamma vid Chalmers möjligheten att förkovra sig och stimulera satsningar som inte ryms inom den ordinära budgeten. Verksamheten inom Chalmers Vänner och utdelningen av stipendier sköts av en styrkommitté bestående av representanter från Chalmers, studentkåren och alumner.

Inom projektområdet Stipendier kan du som är student vid Chalmers söka följande typer av stipendier:
  • Rese-/utbytesstipendium
  • Språkstipendium, icke-engelsktalande land
  • Stipendium för deltagande i studentinitierat och studentdrivet projekt

Chalmers Vänner vill uppmuntra och stödja studenter som söker sig utomlands varför traditionella rese- och utbytesstipendier kommer att utgöra stommen i vårt stipendieprogram. En studietermin utomlands är ett enkelt och ett av de mest konkreta sätten att korsbefrukta Chalmers verksamhet med den vid andra universitet. Den ger också dig som student erfarenhet av att möta en annan kultur, ett annat språk och ett annat lärosäte. Vi vill i första hand stötta dig som söker dig utanför den anglosaxiska delen av världen. Stipendium kan sökas för studier i tekniska ämnen, språk och studier inom andra discipliner som du bedömer vara av värde för din framtida karriär. Du kan också söka stipendium för genomförande av examensarbete utomlands.

Fonden ämnar även stödja studenter som deltar i studentprojekt som utvecklar Chalmers verksamhet. Det personliga engagemanget ska utveckla dig som sökande i positiv riktning och gynna dig i din framtida karriär. Stipendium delas inte ut för deltagande i projekt som ingår i din utbildning vid Chalmers.

Ett till två stipendier om mellan 50 000 och 100 000 kronor är vikta för kvinnlig chalmerist som ska studera eller genomföra sitt examensarbete utomlands. Stipendiet delas ut till chalmeristen Ulla-Britt Bergkvists minne.

Ansökan

Sista ansökningsdatum är den 17 mars 2008.

Samtliga ansökningar görs på speciell blankett (se nedan). För att vara behörig att söka stipendium från Chalmers Vänner måste du ha tagit minst 30 poäng vid Chalmers. Stipendierna ska ses som komplement till annan finansiering (privat, CSN och/eller andra stipendier).

Utbetalade stipendier som inte utnyttjas i sökt ändamål ska betalas tillbaka. Beslutet kan inte överklagas. Efter avslutad studieresa/projekt skall en kortare slutredovisning/reserapport skickas till Chalmers Vänner vid Alumni- och marknadskontakter, Chalmers.

Mer information