Läsårsstipendier Tyskland

·

Stipendierna kan sökas för påbyggnadsutbildningar (ej doktorandstudier) vid universitet och tekniska högskolor samt konst- och musikhögskolor. Stipendierna söks i internationell konkurrens.

Vem kan söka?
Stipendierna kan sökas av svenska studerande med akademisk examen, som inte är äldre än sex år. Sökande som vid ansökningstillfället har vistats i Tyskland längre tid än ett år kan inte komma ifråga. Goda kunskaper i tyska förutsätts, såvida inte undervisningen bedrivs på engelska. Stipendierna söks i internationell konkurrens. Vanligtvis brukar 2-3 svenska studenter erbjudas stipendium.

Vad händer med ansökan?
Stipendierna är ett bilateralt erbjudande och finansieras av Tyskland. SI:s åtagande innebär urval av kandidater och förmedling av ansökningarna till Tyskland. Beslut om vem som tilldelas stipendium fattas av DAAD i Tyskland.

Villkor
Stipendierna utgår för närvarande med 750 Euro per månad. Bidrag utbetalas även till hyra, sjukförsäkring och medföljande familj. Dessutom utbetalas ett resebidrag. I vissa fall kan ett stipendium även omfatta en språkkurs före stipendietidens början.

Ansökan
Sökande bör vid ansökningstillfället redan ha etablerat kontakt med den institution där han/hon önskar studera eller ange konkreta önskemål om studieinstitution.
Stipendierna kan endast sökas för ett helt läsår. Möjlighet till förlängning finns.

Observera att både SI:s formulär (Läsår och sommarkurs) och DAAD:s formulär ("Antrag auf ein Forschungs-/Studienstipendien") ska ifyllas och skickas med bilagor till SI. Särskilt formulär för rekommendationsskrivelse måste användas.

Ansökan ska vara SI tillhanda senast den 1 november för nästkommande läsår.